Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Αγερσανιώτης Μοναχός Δοσίθεος



Ο μοναχός Δοσίθεος ήταν Αγερσανιώτης και είχα αναφερθεί  για αυτόν στο παρελθόν στις 7 Φεβρουαρίου 2016  στην ομάδα του Facebook "ΝΑΞΟΣ-ΑΓΕΡΣΑΝΙ"

Τότε είχα αναδημοσιεύσει σχετικό  κείμενο από το βιβλίο ΑΓΕΡΣΑΝΙ ΝΑΞΟΥ όπου αναφέρονταν τα εξής: 

"Αγερσανιώτης Μοναχός στο ΄Αγιο Όρος.
Ο Μοναχός παίρνει την ονομασία Δοσίθεος και μόνασε στη Μονή Σίμωνος Πέτρα.
Αναφέρεται ότι οι μοναχοί τον αγαπούσαν για τη σεμνότητα και ταπεινότητά του καθώς και για την προθυμία του.
Επιδόθηκε στην πρακτική ιατρική και στην οδοντοθεραπεία ούτως ώστε εκτός των μοναχών και κάτοικοι των χωριών της Χαλκιδικής έτρεχαν σε αυτόν για κάθε είδους θεραπεία.
Πέθανε σε πολύ προχωρημένη ηλικία.
Ναξιακό Μέλλον 15 Μαίου 1947"

Πηγή ΑΓΕΡΣΑΝΙ ΝΑΞΟΥ
ΣΗΜ.: Όπως θα παρατηρήσει κανείς στο βιβλίο δεν υπήρχε αναφορά  το κοσμικό όνομα του μοναχού προφανώς επειδή δεν ήταν γνωστό στο συγγραφέα.
Συμβαίνει  όμως η παρακάτω αναδημοσίευση από το φίλο και συμπατριώτη ΟΡΕΙΝΟ ΑΞΩΤΗ όπου μαζί με όλα τα άλλα υπήρχε και το κοσμικό όνομα του μοναχού που ήταν Δημήτριος Στυλιανού Φουντούλης-Κατσούρης ο οποίος αρρώστησε από υδρωπικία(Στην ιατρική υδρωπικία ή ύδρωπας  ονομάζεται η συγκέντρωση ορώδους υγρού σε κοιλότητες του σώματος ή μέσα στους ιστούς ή κάτω από το δέρμα).

Αναδημοσίευση από ΟΡΕΙΝΟ ΑΞΩΤΗ

Τα γιατροσόφια του Ναξιώτη Μοναχού στο 'Αγιο ' Ορος Δοσίθεου



Ο μοναχός Δοσίθεος κατά κόσμο Δημήτριος , του Στυλιανού Φουντούλη Κατσούρη από τη Νάξο , προσήλθε στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους Άθω το 1882 . Εκάρη μεγαλόσχημος το 1885 . Εκοιμήθη το 1914 από υδρωπικία . Διήλθε το διακόνημα του νοσοκομείου .


Το χειρόγραφο βιβλίο του με τα γιατροσόφια επιγράφεται : ΄΄Εγχειρίδιον πρακτικού ιατρού , ήτοι πρακτική ιατρική , δια την ιατρείαν παντός νοσήματος . Συλλεγείσα εκ διαφόρων επιστημονικών και πειραματικών βιβλίων . Ήδη δε κατά το λεκτικόν επιδιοθωθείσα και κατ’ αλφάβητον συντεθείσα υπό Δοσίθεου Μοναχού Σιωμωνοπετρίτου υφ  ‘ ου και εγράφη . Μονή Σιμωνόπετρας Αγίου Όρους τη 1η Μαρτίου 1909’’ …..
…. Μπορεί ο Δοσίθεος να αντιγράφει , αλλά προσθέτει συνάμα και αφαιρεί , μεταπλάθει , συνδυάζει και τονίζει ώστε οι συνταγές πια να είναι δικές του . Οι μελέτες παλαιότερων κειμένων τον βοήθησαν . Η πείρα του επίσης . Σύντομα είχε γίνει γνωστός πέρα από τα τείχη της Μονής .

Μερικά από τα γιατροσόφια του Δοσίθεου :

 Αμυγδαλίτιδα: Παίρνετε αγκινάρες με τα φύλλα και αφού τις βράσετε καλά, τις κάνετε ζεστό κατάπλασμα επάνω στο λαιμό.

Αναιμία: Βράζετε κρασί, 100 δράμια αγριάδα, 100 δράμια ζάχαρη, 100 δράμια κινά, 2 χούφτες σκορπίδι (φυτό) και πίνετε το υγρό.

Βήχας: Αναμιγνύετε ρακή και γαλαζόπετρα, τα χτυπάτε καλά στο μπουκάλι και κάνετε εντριβή του λάρυγγα (Η χρήση πρέπει να είναι εξωτερική διότι λαμβανόμενο το φάρμακο εσωτερικώς δηλητηριάζει).

Βλεννόρροια: Παίρνετε δυόσμο, φύλλα κυδωνιάς ή φλοιό, μια κουταλιά ζάχαρη και καλαμίδι και τα ανακατεύετε. Ακολούθως, πίνετε το ζωμό τους.

Δυναμωτικό φάρμακο: Βράζετε ύσσωπο (χόρτο) και το περνάτε από ψιλό πανί. Κάθε πρωί πίνετε αυτό αντί για τσάι.

Δυσκοιλιότητα: Βράζετε μουστάκια κουκουνάρας (καλαμποκιού) και πίνετε το νερό.

Εμμηνόρροια:
όταν έρχεται συχνά Βράζετε κρασί αχλαδιάς και αφού το στραγγίσετε με νερό, κάνετε πικρό καφέ και τον πίνετε.
όταν αργεί να έρθει Βράζετε και πίνετε 100 δράμια μαλλί άπλυτο, 100 δράμια φλούδα ασκαμιάς, 100 δράμια φλούδα κρεμμυδιού και κυπαρισσόμηλα και 100 δράμια πολυτρίχι. Πίνετε κάθε πρωί ένα ποτήρι του κρασιού.

Ευκοιλιότητα: Ζυμώνετε έναν κρόκο αυγού με 3 - 4 κουταλιές καφέ. Από το υλικό αυτό κατασκευάζετε χάπια από τα οποία παίρνετε 3 - 4 την ημέρα.

Καθάρισμα δοντιών: Καθαρίζετε καλά το αγιόκλημα, το καίτε σαν κάρβουνο και με τη σκόνη αυτή καθαρίζετε τα δόντια.

Καθαρτικά: Ελαιόλαδο, ροδολάδι, δαμάσκηνα, μάννα Καλαβρίας.

Κάλλοι: Αλείφετε τους κάλλους με γάλα συκόφυλλου, αναμεμιγμένο με σκόνη ζαμπούκου.

Κότσια χειρών: Βάζετε επάνω αγριόσυκα.

Ορχίτιδες: Σε πάνινη σακούλα βάζετε ζεστά βρασμένα κουκιά και την ακουμπάτε στους πρησμένους όρχεις.

Πέτρα στα νεφρά: Βράζετε μαϊντανό και πίνετε το νερό.

Πιτυρίδα: Χτυπάτε δύο κρόκους αυγών με σκόνη ξηρού συκόφυλλου, κάνετε αλοιφή και αλείφετε το κεφάλι.

Πληγές βαριές: Βράζετε φύλλο κερασιάς μέσα στο κρασί και το φύλλο αυτό το βάζετε στην πληγή. Βγάζετε το φύλλο και πλένετε την πληγή με ρετσινόλαδο.

Πολύποδας ρινός: Τρίβετε ένα ξηρό λουλούδι κολοκυθιάς και τη σκόνη αυτού τη ρουφάτε σαν ταμπάκο.

Πονόδοντος: Εντριβές των ούλων με σκόνη δεντρολίβανου και τσουκνίδας.

Πόνοι στα νεφρά: Καίτε παξιμάδι μέχρις ότου κοκκινίσει καλά, το βάζετε στο νερό και πίνετε το νερό.

Πονοκέφαλος: Βράζετε κουκούτσια κυδωνιού και πίνετε το νερό.

Πονόλαιμος: Γλυκόριζα, γαργάρες με πιτουρόνερο και ριγανόζουμο, ροδόμελο, περιλαίμιο με ζεστά μαλλιά προβάτου.

Πόνος αυτιών: Ζωμός αψιθιάς με άσπρο κρασί, ζεστά επιθέματα μαλλιού προβάτου με γλυκό αμυγδαλόλαδο.

Πούντα: Αναμιγνύετε κοκκινοπίπερο με ρακή και κάνετε 2 - 3 ημέρες εντριβές. Κατόπιν εμποτίζετε ένα τεμάχιο από άπλυτο μαλλί, το οποίο περιφέρετε σε ολόκληρο το σώμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ρευματισμοί: Κάνετε αλοιφή από ένα φλιτζάνι νέφτι, 100 δράμια λάδι, ένα φλιτζάνι ξύδι, τρεις κόκκους αυγών και μια κουταλιά αλάτι και την αλείφετε στα πόδια.

Ρευματόπονοι: Επαλείψεις με ζεστά τηγανισμένα φύλλα πράσου με λάδι. Χτυπάτε ασπράδι αυγού, λιβάνι, ελαιόλαδο, λάδι και επαλείφετε το πονεμένο μέρος.

Ρεύσεις: Βράζετε φύλλα ροδακινιάς και τα πίνετε.

Το παραπάνω κείμενο είναι γραμμένο από τον Αγιορείτη Μοναχό Μωυσή και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΝΑΞΙΑΚΑ τεύχος 19 – 20 , Μάρτιος Ιούνιος 1988 .
Αναδημοσίευση
Ορεινός Αξώτης
10 Σεπτεμβρίου 2016

Σημείωση συντάκτη:Είναι προφανές ότι δεν υιοθετώ και δεν συστήνω, λόγω μη επιστημονικής γνώσης, τα γιατροσόφια του μοναχού Δοσίθεου, αλλά μεταφέρω ως έχει την αναδημοσίευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου